יום שני, דצמבר 26, 2005

מקץ

שיחת השבוע - פרשת מקץ

גוף ורוח

.

בפרק י' בספר בראשית מסופר על צאצאי נח שמהם נולדו כל אומות העולם.

.

הבן הראשון הוא 'שם'. כולנו יודעים מה פירוש המילה 'שם'. ה-'שם' הוא מהות האדם, עולמה של הרוח. אברהם אבינו היה מצאצאי שם כך, שלמעשה, כולנו –כיהודים- מצאצאי שם.

.

'חם' –הבן השני- בא מהמילה 'חום'. המילה 'חום' מרמזת על עולמו של היצר, העולם הפיזי והאינסטינקטיבי ולפעמים גם העולם הפרימיטיבי. הכנענים הם מצאצאי חם.

.

והבן השלישי הוא 'יפת', מהמילה 'יופי'. הוא אב טיפוס של עולמו של החומר, האמנות, הספורט והאסטטיקה.

לא במקרה התורה מספרת לנו שיפת הוליד בן ושמו יוון, אותה האימפריה שלא היתה כמוה בתולדות המין האנושות בתחומי האומנות, הספורט והאסטטיקה.

.

על מנת שנוכל להבין היטב את המשמעות העמוקה של חג החנוכה, רצוי מאוד שנחשוב על מהותם של נח ובניו. מלחמת החשמונאים לא היתה רק מלחמה למען השרדותו הפיסית של העם היהודי, אלא גם מלחמה למען השרדותו הרוחנית. היתה מלחמה בין אותם ערכים הנובעים ממהותו של 'יפת' לבין אותם הערכים הנובעים ממהותו של 'שם'.

.

אין בכוונתי להגיד שהעם היהודי הוא נגד האסטטיקה, האמנות והספורט. מסורת ישראל לא התנגדה אף פעם לשמירת הגוף והיופי החיצוני. אך לא התירה לעצמה להעמיד את ערך הגוף מעל ערך הרוח. 'שקר החן והבל היופי, אישה יראת ה' היא תתהלל', (משלי לא, ל), לא שולל את ערכם של החן והיופי אלא אומר שחומר בלי רוח הוא דבר הבלי, שאינו שווה דבר.

.

גם יוסף, עליו אנחנו קוראים בפרשת השבוע, היה יפה תואר ויפה מראה. אבל אין הוא נזכר אף פעם בפי חכמינו בתואר 'יוסף היפה', אלא רק כ-'יוסף הצדיק'. הוכחה ברורה לכך שיוסף הצליח להתבגר על כוחו של היצר ופיתויה של אשת פוטיפר.

.

אם שואלים אותי מהי הסיבה להשרדותו של העם היהודי במהלך הדורות, אחרי פוגרומים, דם ושואה, התשובה היא רק אחת: אף פעם לא היינו משועבדים באופן לאומי לעולמו של החומר. לא לבניינים, לאדמה כל שהיא ואפילו לא ללוחות הברית.

.

הצלחנו להבנות גם אחרי חורבן הבית. הצלחנו לצמוח כעם גם בימי הגלות הקשים. וגם ידענו לכתב ספרים אחרי אובדן הלוחות. לעומת זאת אומות שראו את הגוף ואת החומר כתכלית, מופיעות היום רק בספרי ההיסטוריה. כי ניתן להשמיד את הגוף, אבל לעולם לא את הרוח...

.

נוכל אולי להבין את הרעיון הזה מתוך מעשה הריגתו של ר' חנניא מתרדיון, אחד מעשרת הרוגי המלכות הרומית. כשהרומאים הוציאו את רבי חנניא בן תרדיון להורג, כרכוהו בספר תורה והציתו בו את האש. בזמן שהוא היה נשרף, שאלו אותו תלמידיו: 'רבי, מה אתה רואה?'. והוא ענה: 'גוילים נשרפים, ואותיות פורחות'. (עבודה זרה ח). אפשר לשרוף –לא עלינו- ספר תורה...אבל אי אפשר לאבד את רוח דבריו.

.

נרות חנוכה מעידים על נצחון ערכינו הרוחניים ולא רק על השרדותו הפיסית של עמנו, כי אין כח בעולם שיוכל להשמיד ולאבד את רוחנו ואת מהותנו.

.

מן המעיין...

.

הנה שבע פרות אחרות עולות אחריהן ותעמדנה אצל הפרות ותאכלנה הפרות (בראשית מא, ג-ד)

הפרות הרעות מסמלות את היצר הרע ושלוש הפעולות הן: "עולות אחריהן", "ותעמודנה אצל", "ותאכלנה", שלשה שלבים בפעולות היצר הרע. השלב הראשון: "עולות אחריהן", כאשר היצר סוקר את צעדיו של האדם, ועוקב אחרי פעולותיו. השלב השני "ותעמודנה אצל", היצר מתחבר אל האדם, הולך עמו בצוותא. השלב השלישי: "ותאכלנה", הוא בולע אותו על קרבו וכרעיו. הוא שאמרו חז"ל במסכת סוכה דף נב, שבתחילה היצר הרע נעשה אורח, ואחר כך הוא נעשה בעל הבית. ועניין אחר: רמז יש כאן לחג החנוכה באכילת הפרות דקות הבשר את הפרות הבריאות, ובאכילת השיבולים הדקות את השיבולים המלאות, יש רמז לחשמונאים כאשר נמסרו החזקים בידי החלשים, והרבים בידי המעטים ("עיטורי תורה").

יום שני, דצמבר 19, 2005

וישב

שיחת השבוע - פרשת וישב

גבורה אמיתית

.

בהיותו בכלא, יוסף מתחיל להתפרסם כפותר חלומות מדופלם. בסוף פרשת וישב מובאים חלומותיהם של שר המשקים ושל שר האופים, שנועדו בסופו של דבר להציל אותו מבית הסהר. כאשר פרעה מלך מצרים יחלום בתחילת פרשת מקץ, כבר יהיה מי שיפתור את חלומותיו. שר המשקים יזכיר לפרעה את חוויותיו המרות בבית הכלא, ובין השאר יעלה את שמו של יוסף, כמי שידע לפענח את חלומו. כאשר הוא מתחיל לתאר את יוסף, הוא אומר לפרעה: "ושם אתנו נער עברי, עבד לשר הטבחים" (בראשית מא, יב).

.

אנו רואים, שיוסף היה בולט בעיני שר המשקים כבחור עברי אשר מוצאו היה ארץ ישראל. להיות אסיר בבית כלא מצרי היתה מן הסתם חוויה די טראומתית לכל נער עברי. אולם, מתיאורו של שר המשקים, עולה שיוסף לא ביקש להסתיר את זהותו. נהפך הוא: שר המשקים ידע היטב מי היה אותו בחור!

.

מדי פעם, אני שומע אנשים האומרים לי שקשה להם לשמור על מסורת ישראל בימים אלה. התירוצים הם רבים: "קשה לי להגיע לתפילות בשבת...זהו היום היחיד בו אני יכול לנוח". "קשה לי לקבוע עתים ללימוד תורה...אני עובד קשה וחוזר עייף הביתה". ובעת שליפת התירוצים הללו, אני חושב על יוסף. אם הוא הצליח להביע את זהותו בהיותו בכלא המצרי...מדוע לא נצליח אנחנו?

.

אלפי שנים אחרי יוסף, בתקופת השואה, יהודים רבים נגשו לרבנים עם שאלות בזמן של חוסר וודאות לגבי גורלם. כמה מאותן השאלות, מרוכזות בשו"ת "שרידי אש" לרב יחיאל יעקב ווינברג ז"ל. יהודים רצו לדעת האם בית יהודי בגטו חייב במזוזה (האם בית בגטו נחשב לדירת קבע?). אחרים שאלו האם מותר ליהודי לעבוד במלאכת הבישול בשבת, אם על ידי כך הוא ניצל מעבודה הקשה בשדה. וניתן להוסיף מאות שאלות נוספות שנשאלו לרבנים בזמן השואה: האם שורד של "אקציה" גרמנית חייב להגיד "ברכת הגומל"? מה הנוסח של ברכת קידוש השם, אם יש בכלל?

.

בן אדם שבמקרה כזה של לחץ נפשי, עדיין מגיע לרב ושואל שאלה ודעת התורה לגבי מצבו, הוא גיבור בלי שום ספק. ומי שאומר שקשה לשמור על המסורת בזמנינו, זמנים "מטורפים" של מתח וריצות, אני אומר: "ליוסף וליהודי השואה היה קשה! והם עשו זאת, עם אומץ וגבורה!".

אולי זהו גם המסר של חנוכה, אותה נחגוג בעוד כמה ימים. גם בתקופת החשמונאים היה דרוש אומץ לא קטן כדי לשמור על דרכי היהדות. רבים מבני ישראל התייוונו, ועזבו את מסורת אבותם. מעבר לפרסום הנס, נרות החנוכה מזכירים לנו שגם בימים אפלים, ימים קשים של חרדות ודאגה, האור תמיד גובר על החושך, ואש הקודש עודנה בוערת בלב העם.

.

כך בערה בלבם של אחינו בימי השואה.

כך בערה בלבם של החשמונאים.

כך בערה בליבו של יוסף.

...

זאת היא גבורה אמיתית.

.

מעשה שהיה...

.

'מה בצע כי נהרוג את אחינו' (בראשית לז, כו)

מלוה בריבית קצוצה בא לעיר גוסטינין, לרבי יחיאל מאיר, והתפלל בהתלהבות בבית מדרשו, וכשסיים את תפילתו נכנס לקבל שלום מהרבי. אמר לו רבי יחיאל מאיר: 'כתוב לגבי יוסף: 'מה בצע כי נהרוג את אחינו' (בראשית לז, כו). "בצ'ע", ראשי תיבות: "בוקר, צהרים וערב". ומפרש אני: 'מה בצ'ע' (מה תועלת בשלוש תפילות בהתלהבות) 'כי נהרג את אחינו' (אם עסקנו הוא הריגת אחינו).

יום שלישי, דצמבר 13, 2005

וישלח

שיחת השבוע - פרשת וישלח

מאבק מצפוני

.

פרשת השבוע מתעדת את אחד מהקרבות הראשונים בתולדות האנושות. היה זה קרב קשה בין בן-תמותה וייצור שמימי, ומלכתחילה לא היה לראשון מהם סיכוי לנצח.

.

מצד אחד של זירת הקרב, יעקב אבינו, איש תם יושב אוהלים...

מהצד השני, מלאך א-להים המגיע ישירות מן השמים...

.

יעקב נאבק עם המלאך באשמורת האחרונה של לילה ארוך ואפל. אין קהל הקורא קריאות "בוז" מהיציע כמו בקרבות המודרניים. גם אין חסויות ושידור ישיר בטלוויזיה. מדובר על קרב שונה לחלוטין בו אין אפילו שופט. הקרב מסתיים עם עלות השחר. דיווח הקרב, הוא מצומצם למדי. מתועד רק אגרוף קשה וקולע שקיבל יעקב אבינו על כף ירכו ושהותיר אותו צולע עד סוף ימי חייו.

.

יעקב נאבק במלאך כל הלילה, ואף נפצע, אך הוא נצח. המלאך עצמו הוא זה שמעיד על ניצחונו של יעקב אבינו: "לא יעקב ייאמר עוד שמך כי אם ישראל; כי שרית עם א-להים ועם אנשים, ותוכל" (בראשית לב, כט). אולם, באופן די פרדוקסלי, זוכה הקרב הוא זה שעוזב פצוע את זירת המאבק. הוא זה הצולע על כף ירכו בעוד שהמפסיד חוזר השמימה בריא ושלם...

.

כיצד ניתן לומר שהפצוע זכה בקרב והמפסיד הלך הביתה שלם?

.

ייתכן מאוד שניתן לפרש את ניצחונו של יעקב באופן אחר. ברור לכל, שהזוכה הוא לא זה שחטף פחות מכות. לו היה כך, יעקב היה המפסיד...

.

ניצחונו של יעקב טמון בעובדה שהוא ידע להיאבק כנגד כל הסיכויים גם אם הוא היה חשוף למכות ופצעים קשים. אולם, ייתכן מאוד שהוא לא רק נלחם באותו לילה עם ישות ממשית, אלא גם עם ה-"עשו" שהיה בראשו ערב המפגש (כבר חז"ל מעידים על כך שיעקב נלחם באותו לילה עם "שרו של עשו"). ייתכן גם שהוא נלחם באותו לילה עם מצפונו ועם הרהורי ליבו...ייתכן שהיה באותו מאבק גם תהליך של תשובה טהרות בעקבות האירועים שהפרידו בין שני האחים.

.

כשנאבקים על חטאות העבר ועל חששות העתיד, תמיד יוצאים מחוזקים, גם עם "חטפנו אגרוף" בדרך. במאבק הזה טמון ניצחון אדיר, גם אם נותרנו צולעים על הירך.

.

מעניינת העובדה שהשם שקיבל יעקב לאחר המאבק (ישראל) מעיד על כשרונו למאבק ("כי שרית") ואין אזכור כלל על ניצחונו. אולי היה מקום לשם אחר, נוסח "גבריאל" ("כי גברת על הא-להים). אך הדגש הוא דווקא על המאבק ולא על הניצחון.

.

כי מאבק על דברים הכרחיים, כמו אותו קרב לילי בין יעקב לבין עצמו הוא ניצחון מפני עצמו.

.

מן המעיין...

.

ואשלחה להגיד לאדני למצא חן בעיניך (בראשית לב, ו) מצפונו של יעקב מעיק עליו ביחסו עשו אחיו, ומועקתו היא כה רבה עד שאין הוא מסוגל להרים כנגד עשו ראש ובוודאי שלא יד, ואפילו לצורך עמידה על נפשו ונפש ביתו. יעקב חש צורך להשיג את סליחת עשו. התנהגותו במפגש עם עשו כאמור איננה מעידה על פגם באישיותו, אלא אדרבה, לפנינו כאן ראשית התיקון שיעקב מתקן את עצמו, במעבר ממה שהיה מסומל בחייו בשם הגנאי יעקב, לקראת מה שעתיד להיות מסומל בשם הנשגב ישראל, ואין זה מקרה כי פרשת שינוי השם ופרשת ההתפייסות עם עשו סמוכות זו לזו. (פרופ' ישעיהו ליבוביץ).

.

מעשה שהיה...

.

והוא צולע על ירכו (בראשית לב, לב)

לץ אחד, שהיה מחזר על הפתחים, נכנס אל עשיר קמצן, וביקש ממנו נדבה. שילחו העשיר מעל פניו ריקם. בצאתו, "בירך" הלץ את בעל הבית: "שתהיה כאברהם יצחק ויעקב". ופירש בליבו: "נע ונד כאברהם, סגי נהור כיצחק, וצולע כיעקב...

יום שני, דצמבר 05, 2005

ויצא

שיחת השבוע – פרשת ויצא

לגעת בשמים

מאת הרב גוסטבו סורסקי

.

שליש מחיי בני אדם מוקדש לחלומות. אדם בשנות השישים לחייו, חלם כבר במהלך עשרים שנה. עד כמה מיוחד יכול להיות חלום אחד?

.

"ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה. ויפגע במקום וילן שם כי בא השמש ויקח מאבני המקום וישם מראשתיו וישכב במקום ההוא. ויחלם והנה סלם מצב ארצה וראשו מגיע השמימה והנה מלאכי א-להים עלים וירדים בו. והנה ה' נצב עליו ויאמר אני ה' א-להי אברהם אביך ואלהי יצחק הארץ אשר אתה שכב עליה לך אתננה ולזרעך..." (בראשית כח, י-יג).

.

מאות פירושים ניתנו לחלומו של יעקב במהלך הדורות. המדרש אומר שהמילה 'סלם' ערכה בגימטריה 130 כמנין "סיני" (בראשית רבה סח, יג). הקב"ה הראה לו סולם בחלום ורמז לו: "אם צאצאיך ישמרו את התורה, אז הם יעלו כפי שעולים המלאכים. אבל, אם יעזבו אותה, אז הם ירדו כפי שהמלאכים יורדים.

אולם יש לחלום הזה השלכות אחרות. ייתכן מאוד שהסולם הוא יעקב עצמו. והמלאכים העולים והיורדים משקפים את כניסתו של יעקב לבגרות. יעקב אבינו נראה עד כה כמתבגר המחפש את עצמו. לפעמים נראה כצעיר מחוסר נסיון והססני. מדי פעם הוא נראה כאדם אמיץ ובעל יוזמה.

לאחר החלום, נודר יעקב נדר ואומר: "אם יהיה א-להים עמדי ושמרני בדרך הזה אשר אנכי הולך ונתן לי לחם לאכל ובגד ללבש ושבתי בשלום אל בית אבי והיה ה' לי לא-להים..." (בראשית כח, כ-כא).

יעקב היה עד אז בחור ערמומי ונצלן. הוא ידע לקנות את בכורת אחיו, לקח ממנו גם את ברכת אביו בדרך לא כשרה, וכנראה היה סבור שניתן לנצל את ה'. נדרו של יעקב הוא כעין פרובוקציה: "ריבונו של עולם...אם תשמור עלי אז אתה תזכה באמונתי". אבל יעקב יבין מהר מאוד שיש עדיין הרבה מה ללמוד. הוא מכיר את דודו לבן, ליגה אחרת בעולמם של הנצלנים. לבן עובד עליו בכוונה תחילה, ונותן לו את ביתו המבוגרת (לאה) במקום את רחל, אותה אהב יעקב.

מי יודע, אולי זאת נקודת המפנה בחיי יעקב אבינו. יעקב מגלה את טעמם של היושר ושל ההגינות, מקים משפחה ומשקם את מצבו הכלכלי. יעקב מתחיל לעלות בשלבי הסולם ומבין שהערמומיות עלולה מדי פעם לחזור כבומרנג ומידה כנגד מידה. יעקב, לאחר עשרים שנה, עומד לפני חמיו ומודיע לו על כוונותיו לחזור לארץ כנען.

סולם היה מוצב ארצה וראשו הגיע השמימה. א-להים היה ניצב עליו וחיכה לו...הוא ציפה לעלייתו של יעקב. סוף פסוק להתבגרותו.

שליש מחיי בני אדם מוקדש לחלומות. הבה ננצל את שני השלישים הנוספים למען העליה בסולם חיינו.

והנה סלם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה (בראשית כח, יב) . גימטריה שנייה לסולם...

.

'סולם' בגימטרייה 'ממון' (136), שכן הממון מעלה את האדם ומורידו. על-ידי שימוש נכון בממון יכול האדם להגיע לדרגה ש"ראשו מגיע השמימה" (בעל הטורים).

.

מעשה שהיה...

.

ונתן לי לחם לאכול ובגד ללבוש (בראשית כח, כ)

ר' דוד'ל מלבוב היה עני מרוד. פעם הוצרך למשכן את מעילו, כדי להביא טרף לביתו. אמר: זהו שפירש יעקב אבינו "לחם לאכול ובגד ללבוש". וכי אין אנו יודעים שלחם הוא בשביל לאכול, ובגד בשביל ללבוש? אלא: בגד ללבוש, ולא בגד לאכול, שלא יצטרך למשכן את בגדו בשביל אוכל...